Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Τα κόμματα της ΕΕ κοροϊδεύουν τους ανέργους


Τις θέσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ σε μαζική συγκέντρωση στον Κορυδαλλό


Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στην κατάμεστη από ανέργους, που έφτασαν εκεί με τις οικογένειές τους, αίθουσα του πνευματικού κέντρου Κορυδαλλού, μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:
«Την προεκλογική περίοδο έχει στηθεί κυριολεκτικά από τα κόμματα που λένε πάση θυσία στην ΕΕ, ένα τεράστιο λαθρεμπόριο ελπίδας απέναντι στο 1.200.000 ανέργους, με στόχο βεβαίως την υφαρπαγή, την κλοπή ψήφων. Απέναντι στους ανέργους στήνεται μια φάκα. Μόνο που αυτή τη φορά η φάκα δεν έχει ούτε το τυρί.
Συνήθως η φάκα έχει κι ένα τυράκι να φας. Αυτή τη φορά, η φάκα δεν έχει ούτε το τυρί. Αν δείτε τι λένε τα άλλα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν αυτό που λέμε πάση θυσία στην ΕΕ, το μόνο που υπόσχονται στους ανέργους είναι ότι μπορεί να αυξήσουν κατά κάτι το επίδομα της ανεργίας. Δηλαδή, το να σου αυξήσουν 50 ευρώ το επίδομα της ανεργίας, αυτό θα έλεγα είναι προσβολή κατάμουτρα, όταν αυτό θεωρείται ένα θετικό, φιλολαϊκό και αριστερό μέτρο.
Το ΚΚΕ έχει δύο ειδών προτάσεις για το θέμα της ανεργίας. Και κακώς, αν θέλετε, λέω τον όρο πρόταση. Είναι μέτωπα πάλης, διεκδίκησης, αντιπαράθεσης και ρήξης. Γιατί οι προτάσεις έχουν νόημα, όταν απευθύνεσαι σε μια κυβέρνηση που έχει διάθεση να υποστηρίξει τους ανέργους. Που έχει διάθεση να ακούσει, ή που εν πάση περιπτώσει θέλει κάτι να κάνει. Οταν έχεις απέναντί σου κυβερνήσεις - και τέτοια θα έχουμε δυστυχώς και μετά την εκλογική μάχη - όταν έχεις μια κυβέρνηση που δε θέλει και δεν μπορεί, ή δεν μπορεί και δεν θέλει, να αντιμετωπίσει την ανεργία, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ζήτημα προτάσεων.
Απόδειξη είναι ότι τρεις φορές μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, φέραμε στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου προστασίας των ανέργων. Αυτό πανηγυρικά απορρίφθηκε. Δεν μας είπαν ότι αυτά που προτείνετε δεν είναι σωστά, δεν είναι ωραία, δεν είναι δίκαια, αλλά μας είπαν ότι δεν τα χωράει ο κρατικός προϋπολογισμός, δεν τα χωράει η δημοσιονομική πειθαρχία, που πρέπει και οφείλουμε να έχουμε απέναντι στην ΕΕ.
Αμεσα μέτρα ανακούφισης
Καταρχήν, εμείς δε θεωρούμε μοναδικό μέτρο την αύξηση του επιδόματος της ανεργίας. Παίρνουμε δε υπόψη ότι από το 1.200.000 ανέργους, επίδομα παίρνουν γύρω στα 400.000 άτομα. Γιατί είτε είναι μακροχρόνια άνεργοι και σταμάτησαν να θεωρούνται ότι πρέπει να είναι επιδοτούμενοι, ή δεν έχουν όλες τις προϋποθέσεις. Η δική μας θέση είναι επίδομα ανεργίας όλοι, χωρίς προϋποθέσεις. Καταγραφή των ανέργων, πάρα πολύ καλά μπορεί να γίνει. Ας αφήσουν αυτά ότι δεν μπορούν να ξέρουν ποιοι είναι οι άνεργοι κ.λπ. Και βεβαίως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα 300, 350, ούτε με 400, ούτε με 500 ευρώ ανεργίας. Είναι αδύνατο να ζήσει ένας άνεργος με αυτό το επίδομα ανεργίας.
Δεύτερον, παίρνουμε υπόψη την οικογένεια του ανέργου. Και εμείς διεκδικούμε μέτρα που αφορούν ας πούμε νοίκι αν πληρώνουν, επιδότηση του ενοικίου. Να πληρώνει το 30%, αν μπορεί να βγαίνει με τον οικογενειακό προϋπολογισμό, γιατί υπάρχουν οικογένειες που έχουν περισσότερους από έναν άνεργο, το 30% να πληρώνει σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνα κ.λπ., αυτό που λέμε υπηρεσίες, δεν μπορούν να πληρώνουν κανονικό λογαριασμό. Μιλάμε για στοιχειώδεις σύγχρονες υπηρεσίες. Πιάνουμε συνολικά το θέμα της Υγείας, της Παιδείας, του κόστους των παιδιών, αν έχει ένα παιδί που σπουδάζει κάποιος και μάλιστα μπορεί να σπουδάζει και έξω από την Αθήνα.
Δεν μπορεί να βλέπεις κεφάλι ανέργου, πρέπει να βλέπεις οικογένεια ανέργου. Παίρνουμε υπόψη, αν έχει δάνειο στην τράπεζα, πρέπει να σταματήσει η πληρωμή του δανείου και μάλιστα λέμε όχι όσο δεν πληρώνει το δάνειο να μπαίνουν οι τόκοι. Μιλάμε για δωρεάν εισιτήρια, κάρτα δωρεάν εισιτηρίων και βεβαίως να μη γίνονται κατασχέσεις. Τρεις φορές έχει καταψηφιστεί αυτή η πρόταση μέσα στη Βουλή από τα κόμματα που ζητάνε τώρα να κυβερνήσουν, που ζητάνε ψήφο για διακυβέρνηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου